Premis i mencions

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) té com a una de les funcions destacables mostrar la tasca professional dels arquitectes per a la difusió en el conjunt de la societat dels valors de l’arquitectura, acció que desplega en múltiples formats per tot el territori.

En el decurs de l’Acte de lliurament dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2019, celebrat el passat 7 de juny, es van desvetllar les obres premiades de la 22a edició entre les 26 obres que va seleccionar el Jurat en les categories d’Arquitectures, Interiors i Efímers. També es va donar a conèixer el Premi de l’Opinió que ha estat escollit per la ciutadania d’entre les 65 obres presentades.

Aquest any, el Jurat format per l’arquitecte Joan Roig Duran com a president, i Ana Bassat Orellana i Àlex Giménez Imirizaldu com a vocals, ha constatat que “un any més la ciutadania manté la confiança en els arquitectes per a la construcció de la seva casa. Aquest fet, que s’està perdent gradualment a la resta d’Europa, es consolida a casa nostra gràcies a la versatilitat de la professió i la bona salut de la complicitat amb la societat”.

També ha volgut deixar constància el motiu pel qual han declarat deserta la categoria de Paisatges: “lamenta l’escassa implicació de les administracions, tant generals com locals, en la construcció d’equipament i habitatge públic i en la millora de l’entorn físic al nostre país.

A més, ha decidit crear una nova categoria, la de Rehabilitació, que inclou nou obres, de les quals set eren d’Arquitectures, una d’Interiors i una d’Efímers.

Així, el premi en la categoria Arquitectures l’obté el projecte Dues cases en una a Llagostera d’unparelld’arquitectes: Eduard Callís i Guillem Moliner. En aquesta categoria el Jurat ha donat tres mencions per les obres La casa del parc a Les Preses d’Arnau Vergés; a Institut-escola a Sant Joan de les Abadesses de l’Estudi Massip-Bosch arquitectes; i al Refugi per a cap de setmana a Isòvol d’Àgora arquitectura – Jose Luis Cisneros i Joan Casals.

En la nova categoria de Rehabilitació el premi l’ha obtingut Cadira, persiana, corda a Santa Pau, d’Arnau Vergés. I la menció que destaca el Jurat és per l’Habitatge unifamiliar a Palau-sator d’Arquitectura G – Igor Urdanpilleta, Jonathan Arnabat, Jordi Ayala-Brill i Aitor Fuentes.

En la categoria Interiors el premi és per l’obra Estudi 1700 a Palau-sator de Nordest Arquitectura, Jordi Riembau i Miquel Rusca. I hi ha una menció pel Projecte de reforma i interiorisme de la botiga Biodrissa a Girona, dels arquitectes Josep Callís i David Marés.

I finalment, en la categoria Efímers el projecte Origami lava a Olot de SP25 Arquitectura + Atelier 4, David Oliva i Anna Juncà és premiat. I també obtenen una menció Etern retorn a Palafrugell de Sanjuan Palma – Juli Sanjuan; La revolució dels clavells a Girona de Clàudia Rosa Cervelló; i L’Antàrtida a Girona de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot. Tutors: Joel Padrosa i Txell Julià. Alumnes 2n CFAS: Inàs Anouk, Guillem Armengol, Mar Banega, Sara Boix, Anna Camps, Maria Falgueras, Judith Gili, Paula Rebollo, Martina Ribas, Carla Romero, Glòria Sabadí i Marc Vergés.

Als premis que atorga el Jurat, cal afegir el Premi de l’Opinió 2019 que amb més de 4.000 vots emesos per la ciutadania mitjançant el vot electrònic a una de les 65 obres presentades que es van poder veure a l’exposició que va tenir lloc entre el 18 de març i el 20 de maig a la sala de La Cova i al Portal web dels Premis, l’obté el Refugi per a cap de setmana a Isòvol d’Àgora arquitectura – Jose Luis Cisneros i Joan Casals. Aquest premi s’escull d’entre la totalitat de les obres presentades i promou la difusió de l’arquitectura al conjunt de la societat amb l’objectiu de generar un debat obert entre la ciutadania per tal de fomentar l’opinió sobre l’arquitectura que es realitza a les Comarques de Girona.

Canal de YouTube del COAC Girona